onsdag 1 februari 2012

DI har upptäckt Valueguard

DI har vaknat till liv och insett att det finns mer än Mäklarstatistik, utan att Valueguard även existerar. Skumt att det tagit så lång tid, ska dock bli intressant att se om det är en engångsföreteelse eller om de kommer plocka upp detta i den månatliga rapporteringen (d.v.s. inte bara göra artiklar på Mäklarstatistiks siffror).

4 kommentarer:

  1. Vad kan vi annars förvänta oss av en spelare (mäklarsamfundet) vars medlemmar spenderar stora pengar på tidningsannonser? Här bits det inte den hand som föder en.

    Betecknande är även att Mäklarstatistik vid lämpliga tillfällen förändrar beräkningsättet de använder för beräkning av siffror de presenterar. Samt att det aldrig återfinns några volymer för lägenheter.

    Orginaldatat (rådatat) skulle de enkelt kunna lägga ut på sin hemsida, ev med några månaders fördröjning, för att - om möjligt - visa att de inte aktivt och medvetet manipulerar med siffrorna. De agerar och lever i en värld som fanns för 15-20 år sedan vad gäller öppenhet och källklarhet.

    Om de mot förmodan skulle börja offentliggöra siffror så kan vi befara är att de aldrig kommer att släppa data för "förgången tid" utan endast from "nu" och framåt då de annars skulle visa sina egna manipulationer. (gäller BR, då offentliga uppgifter finns hos bla SCB för fastigheter)

    SvaraRadera
  2. Håller helt med. Speciellt vid låga volymer är ju snittpriser väldigt känsliga för extrema objekt (uppåt och nedåt) - vore ytterst intressant att få titta på källdatat själv.

    SvaraRadera
  3. Så tycker den som är osedvanligt dåligt påläst om fakta. Valuegard hämtar all data från mäklarstatistik,

    Beräkningarna görs månadsvis på ett aktuellt dataunderlag för bostadsförsäljningar, huvudsakligen från Svensk Mäklarstatistik AB som samlar in försäljningsstatistik från en majoritet av landets fastighetsmäklare.

    Så vad då oberoende statistik? Kolla fakta först.

    För övrigt så har Mäklarstatistik en hel del att göra för att förbättra analysen som för övrigt sköts i samarbete med SCB numera.

    Men det är inte helt enkelt att mäta prisutveckling på bostäder, på villa sidan finns ett relationstal i form av taxvärdet. Men taxvärdet baseras på gjorda försäljningar, men är ändå något att relatera till. Men hur påverkas enskilda marknader av nyproduktion och enstaka dyra objekt?

    På bostadsrätterna finns där en mängd felaktigheter. Det jämförs pris/kvm. Man sorterar inte ut nyproduktionen. Man jämför obelånade föreningar som får höga kvadratmeterpriser med motsatsen högt belånade föreningar med låga kvadratmeterpriser. Dessa särskiljs inte i materialet och på korta mätperioder och avgränsade områden får det stort genomslag.

    I tex Malmö finns troligen en förklaring till nedgången i index i den stora nyproduktionen som nu avstannar, och därmed får en påverkan på index.

    Att jämföra prisutveckling på månadsbasis är relativt ointressant då genomsnittsboendet är ca 7 år.

    Med längre perioder blir även utvecklingen och tillförlitligheten större.

    Att mäklarstatistik inte redovisar antalet affärer är en stor brist och visar på bristerna. Det är mycket svårt att lita för mycket på deras siffror, trots det har det ett enormt genomslag i media.

    För övrigt arbetar jag som mäklare om någon undrar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input i ämnet. Att Valueguard är baserat på rådatat från Mäklarstatistik är väl vida känt (?). Vidare brukar det väl sägas att Mäklarstatistik täcker ca 70% av de faktiska försäljningarna.

      Intressanta tankar kring potentiella fallgropar kring statistiken för BR (föreningensskuld m.m.). Är det för mycket att hoppas att det kan ske en utveckling på detta området?

      Håller fullständigt med att det är viktigare att se trender över tiden än enskilda samplingar. "Värst" i klassen är de olika siter där man kan kolla snittpriser på veckobasis...

      Radera