söndag 27 januari 2013

"Months of supply" per län

I detta inlägg har jag provat att jämföra försäljningsvolym med tillgången på bostäder. Försäljningsvolym per län togs från senaste småhusbarometern från SCB. Volymen där gäller 3-månadersperioden sept-nov 2012 och innehåller såklart inga bostadsrätter. Denna volym  jämfördes sedan med utbudet på booli.se vad gäller Villor samt Par/Rad/Kedjehus för respektive län.

För att få en "months of supply"-siffra så delades helt enkelt utbudet med försäljningsvolymen/3 (för att få en månadssiffra). Generellt sätt torde en låg "months of supply" indikera att det är en hög omsättning och lite av "säljarens marknad", medan en hög siffra indikerar det motsatta.

Tabell och graf nedan.




Kikar man på de län som innehåller våra största städer, så känner man igen att prisfallet som skett i Skåne återspeglas i ett stort utbud i jämförelse med vad som säljs - kontra Västra Götaland och Stockholm som har ett lägre utbud. Däremot finns det bland län med prisfall under senaste året både de som har ett stort utbud (t.ex. Kalmar) och litet utbud (Gotland).  En scatterplot mellan utbud och prisförändring mot föregående år visar att det inte verkar finnas något direkt samband. Kanske är "months of supply" mer av en framåtriktad indikator? Dvs kommer Skåne, Värmland, Gävleborg o.s.v. att ha en lägre prisutvecklingstakt än t.ex Norrbotten och Stockholm?
Notera att den intresserade läsaren kan plocka volymsiffror för de större kommunerna från småhusbarometern, och på så sätt kika på hur det ser ut på kommun istället för läns-nivå.

Har ni läsare några egna reflektioner av ovanstående?

2 kommentarer:

  1. Jag undrar varför södra Sverige har så högt utbud. Kan det vara något av dessa skäl?

    a) Villaägare är särskilt högt belånade här och vägrar sälja med förlust.

    Jag hittar inget som tyder på det, men hittar egentligen ingen statistik alls om det.

    b) Svagheten i euroområdet har över tid fått bl a tyskar att sälja och flytta hem.

    SEK har stärkts 23% mot EUR och DKK sedan januari 2009 och vissa utomlands bosatta tyskar har drabbats av retroaktiv skatt.

    c) Uppvärmningskostnaderna har varit högre i elområde 4 än i elområde 3.

    Vattenfalls genomsnittspris var 35,8 öre/KWh i omr 4 och 34,0 i omr 3. För en villa med 20.000 kr/år el borde det göra ca 600 kr. Egentligen borde man jämföra nätavgifterna också. (och dubbelkolla min uträkning)

    d) Fuktskador gör vissa hus svåra att sälja.

    Ju längre de står obebodda, ju obeboeligare bör de bli.

    e) Bankerna i dessa områden är särskilt försiktiga med utlåningen eller har ont om pengar.

    Tja, detta är ganska spontana och ogrundade hypoteser men någon av dem kan nog vara värd att undersöka.

    SvaraRadera
  2. Ang. b) så brukar väl även prisfallet i Danmark anges som ett av skälen för att priserna i iaf Malmöregionen fallit.

    SvaraRadera